Rasem...Rasam..macam-macam la orang sebut..tapi sapa yang pernah makan masakan ni..
Ni masakan orang India..rasa masam-masam pedaih gitew...feeel kottt makan kalau
time hujan-hujan kann...pergghh....
Oklah..ni aku share resipi..resipi mak ni...kalau hangpa yang lain kot ada version or nak modify ka...up to u..masak kan guna creativity gitew...
Ni resipinya...
*bwg merah
5biji
*serbuk
jintan putih 2 sudu besar
*serbuk lada
hitam 1 sudu besar (kalau nk pedaih buh lebih 😜)
Yg bertanda * tu tumbuk kasar2 ya
Asam jawa sedikit
Telur 3,4 biji
Tomato
**tumis belakang/ tumis darat
Cili kering 1 biji
Bwg merah 2 biji dihiris halus
Daun kari
Cara2
Bahan2 yg * ditumbuk tu letak dlm periuk n masukkan air
Tgu smp mendidih
Bila dah mendidih, masuk kan telur sebijik2 & masuk tomato
Bubuh garam ..gula n asam jawa secukup rasa
Bahan bertanda ** digoreng asing dan bila dh garing n wangi terus
angkat
dan...letak dlm rasam@sup masam India tadi
dan...letak dlm rasam@sup masam India tadi
ni laaa rupa version Rasem mak kite ajar..:)
Comments
Post a Comment