La ni ada non stick pan so senang la sikit kan nak masak kuih ni..tak melekat gitewwww |
Wangi sungguh bila masak kuih ni..rasa semerbak dapoq aku..haha...almaklumlah aku guna only pandan leaves gitew untuk bancuhan tepung kuih ketayap ni..haaa...kalau utagha memang panggil kuih ketayap..tap asben aku ..sebut kuih gulung....tu kadang-kadang pertembungan budaya la kan..sebut lelain..haha..
so dah alang-alang aku online blog..aku share la resipi version mak aku...simple je... maybe lain orang lain cara kan masak kuih ni...
Ok meh aku share cara mak aku ni...simple je ..
Tepung gandum 2 cawan
Santan RM1
Daun pandan dalam 8 helai
Garam secukup rasa....just nak bagi rasa lemak-lemak gitewwww...
Kelapa parut or nyok putih...(agak-agak je..)
Gula merah or gula melakaaa...(sukatan ikut uols la na)
Santan dengan daun pandan blend skali n tapiskan
Then campur tepung tu n kacau2 kalau pekat masuk air (kacau agk2 x pekat n x cair sgt na)
Yg inti tu make sure gula merah tu masak n bagi cair dulu taaau....
Then baru campur dengan nyok or kelapa parut laa..
haha... takmo la masuk yang serdak-serdak hitam tu...make sure putih bersih ok..
Kacau-kacau atas api sampai tak berair ya ...
Ok..cara masak..just ambil sesenduk bancuhan tepung tu....and tunggu la sampai masak..bila nampak dah masak elok...letak inti..and gulung-gulung..sedap tau makan kuih ni petang...erk..tak petang pun takpa..pagi pon boleh..haha..belasah uols la kaaan..
Comments
Post a Comment